Circus Charms

muziektheater door kamermuziekensemble Seasession en Frank en René Groothof.

PREMIERE: 26 SEPTEMBER 2020, 16.00 + 19.00, KRAKELING Westergas, AMSTERDAM

Frank en René Groothof zijn terug in dit wervelende muzikale circus, een familievoorstelling waarin tegendraadse onzin de hoofdrol speelt.
Ze gaan aan de haal met de krankzinnige verhalen van Ruslands grootste absurdistische schrijver Daniil Charms. Vechtend, spelend, ruziënd en zingend rollen ze door de piste. Geen circus is compleet zonder live muziek! SeaSession speelt stevige muziek van Revolutionaire Russen uit de jaren ’20.

Affiche Circus Charms – ontwerp Sjeng Schupp

Fotograaf: Lynne Leegte

Frank en René Groothof zijn spreekstalmeesters van een variété-avond vol muziek, sketches, circus-acts en film. Ze zijn echter vooral met elkaar bezig, op allerlei manieren. Vertellen elkaar verhalen, sprookjes, maken ruzie. Broedertwist en broederliefde strijden om aandacht. Regelmatig komt het tot scheld- en vechtpartijen, waarna verzoening volgt. Iedere keer als zij een act aankondigen, of het nou acrobaten-, clowns- of trapeze-acts zijn, komt het orkest op en krijgt de muziek voorrang. De muziek is nieuw, anders, expressief en soms verstild en wordt uitgevoerd door 8 bevlogen musici. Frank en René Groothof gaan klieren. Ondanks hun ergernis over het orkest raken de broertjes gefascineerd door de muziek. Ze willen meedoen. Samen met het orkest zingen ze met volle overgave Russische liederen, die volkomen absurd zijn. Hierna denken de musici het pleit gewonnen te hebben: zij gaan zich bemoeien met het vervolg. De Russische hoornist bemoeit zich met de broers, de slagwerker voert een acrobatische act uit vooraan op het podium. Dan wordt een spetterende circusfinale ingezet.

Concept: Pauline Post

Regie, scènografie, tekstbewerking, spel en zang: René Groothof, Frank Groothof

Animatiefilm: Sjeng Schupp

Decor en kostuums: Lynne Leegte

Muziek: Russische kamermuziek uit de jaren ’20 : Alexander Mosolov, Alexei Deshevov, Arno Babadjanjan, Alexej Zhivotov, Leonid Polovinkin, Mikhail Gnesin.

Arrangementen: Valery Voronov, Pauline Post

Speellijst:

Muziek: Ensemble SeaSession
Fluit:    Ingrid Geerlings
Hobo:    Evert Weidner 
Hoorn:    Sergei Dovgaliouk
Viool:    Marijke van Kooten
Cello:     Anneke Janssen
Contrabas:      Quirijn van Regteren Altena
Piano:      Pauline Post 
Slagwerk:    Pepe Garcia

Zakelijke leiding: Jan Bus
Impresariaat: Alles voor de kunsten 
Producent: Stichting SeaSession