De zus van Frida Kahlo
een muzikale Mexicoshow!

Een fantastische voorstelling over de dood!

Foto: Ada Nieuwendijk

De zus van Frida Kahlo

Wat zegt Frida zelf over de voorstelling?
‘Heel fijn dat het eens niet over mij gaat. Sinds mijn dood heb ik geen dag rust gekend. Steeds verschijnt er weer een boek over mij, een musical of ballet. Mijn laatste woorden in mijn dagboek, “ik hoop nooit meer terug te keren” waren toch duidelijk lijkt me. Dus ik ben heel blij dat Frederik en zijn orkest nu eens mijn zus in het zonnetje zetten.’

De zus van Frida Kahlo is een voorstelling over een muziekensemble en zijn bevlogen dirigent en Mexico-kenner Frederik de Waal op weg naar het slotakkoord in hun samenwerking. In de voorbereiding van hun Mexicaanse concert belandt Frederik in een surrealistische droomwereld tussen leven en dood. Daar ontmoet hij de geheimzinnige Christina Kahlo. Tegen het einde bloeit er iets moois op tussen hen beiden. Een concert en show ineen met 9 muzikanten, 20 instrumenten, een op hol geslagen pianola – én… een gastoptreden van Frida Kahlo zelf! Verhalen, liederen en acts met eigenzinnige poppen en absurdistische animatiefilms. Een ontroerende en geestige voorstelling vol opzwepende Mexicaanse muziek!

Concept: SeaSession, Servaes Nelissen
Muziek: Sylvestre Revueltas, Carlos Chavez, Conlon Nancarrow, Manuel Ponce, Mexicaanse traditionals en songs
Film/VJ: Sjeng Schupp
Decor, poppen: Servaes Nelissen
Lichtontwerp: Floriaan Ganzevoort
Kostuums: Lynne Leegte
Geluid: Jurre Wieman
Techniek/spel: Nick Bos
Arrangementen: Pepe Garcia, Pauline Post
Eindregie: Marijn van der Jagt

Musici:
Marijke van Kooten – viool | Anneke Janssen – cello | Ingrid Geerlings – fluit | Evert Weidner – trompet, hobo | Pierre Woudenberg – klarinet | Sergei Dovgaliouk – trompet, hoorn I Quirijn van Regteren Altena – contrabas | Pepe Garcia – zang, slagwerk I Pauline Post – piano

Komende voorstellingen:
wo 17 mei, 19:30 – Theater Junushoff, Kleine Zaal, Wageningen
za 20 mei, 20:30 – TAQA Theater De Vest, Kleine Zaal, Alkmaar
zo 21 mei, 14:30 – Theater Dakota, Den Haag + workshop 13.30
do 25 mei, 20:30 – Theater Bellevue, Amsterdam
vr 26 mei, 20:30 – Theater Bellevue, Amsterdam
za 27 mei, 20:30 – Theater Bellevue, Amsterdam
zo 28 mei, 16:00 – Theater Bellevue, Amsterdam
zo 4 juni, 14:30 – SPOT/Stadsschouwburg, Groningen

Met dank aan: Pianola Museum Amsterdam en Feikes Huis

Productie: Stichting SeaSession
Artistieke leiding: Pauline Post
Zakelijke leiding: Pauline Post, Jan Bus
Publiciteit: Tia Schutrups

Speelperiode: maart/april/mei/juni 2023
Boekingen/tickets: www.allesvoordekunsten.nl

Workshops

Drie creatieve Mexicaanse workshops om (gratis) aan deel te nemen!

In aanvulling op de komende voorstelling van ‘De zus van Frida Kahlo – een vrolijke Mexicoshow’ biedt Ensemble SeaSession een gratis toegankelijke workshop aan, die onder leiding zal staan van de Mexicaanse slagwerker Pepe Garcia en Olga de Bie, kunstenaar en ervaren workshopleider.
Pepe Garcia is naast een van de initiatiefnemers van de voorstelling ook ensemblelid van SeaSession, en als geen ander kenner van de Mexicaanse cultuur en muziek!
De workshop bestaat uit drie delen en duurt ca. 30-45 minuten. Je kunt zelf kiezen aan welke workshop je wilt deelnemen.
De drie onderdelen zijn:

MINI-DIA DE LOS MUERTOS-ALTAAR

In deze workshop ga je zelf een mini-Dia de los Muertos-altaar versieren. Met aanwezig Mexicaans versieringsmateriaal en door zelf meegebrachte foto’s van een dierbare overledene: dat kan een familielid zijn, een vriend of vriendin, maar ook je geliefde huisdier…

Foto: Gabriel Perez/Getty Images

MUSIC BOX – PIANOLA

Wat is er leuker dan zelf een straatpianola maken? Je prikt gaten in papierrollen, zet de papierrollen in een muziekbox en er klinkt als door een wonder een zelfgecomponeerde melodie. De Amerikaans-Mexicaanse componist Conlon Nancarrow, die tijdens onze voorstelling uitgebreid aan bod komt, componeerde ongelooflijk moderne stukken voor de pianola!

EX VOTO

Zelf een ex voto (bidprentje) schilderen op een metalen plaatje: waarom zou je het níet proberen! Schilder een belangrijke gebeurtenis uit je leven die goed afliep, en schilder er iemand bij die je daarvoor bedankt – een heilige, een vriend of een toevallige voorbijganger. Beschrijf ook de gebeurtenis op je schilderij.

Afbeelding: Collection Muyaes

De voorstelling ‘De zus van Frida Kahlo – een muzikale Mexicoshow’ is toegankelijk voor publiek van 12 tot 100 jaar, en hetzelfde geldt natuurlijk voor deze workshops.